Hadis

Pendamping


Dari Abdullah bin Mas'ud r.a katanya: "Tidak seorang pun di antara kamu melainkan telah ada jin yang ditugaskan pemimpinnya untuk selalu menggodanya: Para sahabat bertanya:"Anda juga ya Rasullullah?" Jawab baginda: "Ya aku juga ". Tetapi Allah selalu melindungiku dari godaan mereka sehingga mereka yang menggodaku akhirnya Islam (menyerah). Kerana itu mereka tidak berani menyuruhku melainkan untuk kebaikan.


(Muslim)
Waktu Solat
Kawasan Kuantan, Pekan, Rompin dan Muadzam Shah
Imsak
05:32
Subuh
05:42
Syuruk
07:05
Zohor
01:15
Asar
04:40
Maghrib
07:23
Isyak
08:38

Sistem Pengurusan Kampus(Staff)
Pertanyaan eWaris


Permohonan Baru Kemasukan Tahfiz Profesional 2015

Permohonan TAHFIZ

Semakan Permohonan Tahfiz Proseional 2015

Semakan TAHFIZ


Yayasan Pahang      Kerajaan Negeri Pahang      Facebook Komuniti


 Laman Utama » Sejarah Dan Penubuhan

Sejarah


Maahad Tahfiz Negeri Pahang (MTNP) adalah sebuah Institusi Pengajian Swasta milik penuh Yayasan Pahang. Tahfiz Pahang Sdn. Bhd. merupakan anak syarikat milik penuh Yayasan Pahang yang dipertanggungjawabkan mentadbir dan menguruskan MTNP sepenuhnya. Institusi ini beroperasi di kampus yang serba lengkap di kawasan seluas 3 ekar, bersebelahan Kompleks Yayasan Pahang.

Maahad Tahfiz Negeri Pahang (MTNP) yang ditubuhkan pada tahun 1996 pada mulanya berada di bawah penyeliaan Jabatan Agama Islam Pahang. Premis operasi awalnya menggunakan empat buah rumah teres yang disewa di Jalan Bukit Ubi, Kuantan.

Bermula 1 Jun 2006, Yayasan Pahang telah mengambil alih sepenuhnya MTNP yang kemudiannya beroperasi di kampus baru sekarang ini.

Selain program akademik jangka panjang, institusi ini juga menawarkan kursus jangka pendek sebagai program pendidikan berterusan kepada anggota komuniti setempat di samping turut dibuka kepada masyarakat umum dari kawasan lain.

Dengan kemudahan prasarana serta tenaga akademik yang ada, MTNP berhasrat menjadi sebuah institusi yang terkenal dan yang bakal melahirkan modal insan profesional bertaqwa dan cemerlang.

Kampus yang menelan belanja hampir RM10.7 juta ini, dilengkapi dengan pelbagai kemudahan prasarana serba moden, di samping kemudahan sukan dan rekreasi.

Rasional Penubuhan


Kekurangan kemudahan infrastruktur menyebabkan peluasan program tidak dapat dilaksanakan secara maksimum. Kemudahan sedia ada hanya boleh menampung 45 pelajar meliputi 15 pelajar baru dalam satu masa.

Penubuhan institusi ini dapat melahirkan lebih ramai lagi graduan anak pahang yang seimbang dari segi akademik dan pengetahuan agama untuk dimanfaatkan sepenuhnya bagi pembangunan negeri Pahang.

Memantau perkembangan institusi ini daripada organisasi swasta yang diragukan ideologinya tanpa input kerajaan.

Penubuhan Kampus Maahad Tahfiz Negeri yang bersepadu dan lengkap akan meningkatkan lagi imej kerajaan negeri sebagai kerajaan yang prihatin terhadap pembangunan agama islam di negara ini.

Memberi peluang kepada masyarakat yang berminat mahupun organisasi lain menaja lebih ramai pelajar dalam bidang ini.

Maahad Tahfiz ini telah melahirkan graduan yang mendapat kelulusan yang baik dan cemerlang tetapi terdapat kekangan untuk meningkatkan bilangan pengambilan pelajar.